Baletti kiehtoo vielä nykypäivänäkin, mutta missä ja milloin kaikki sai alkunsa? Lue artikkelimme ja tutustu baletin kiehtovaan historiaan!

Baletti syntyi Ranskan ja Italian hoveissa

Baletin synty ajoittuu 1400-luvulle, jolloin renessanssi kukoisti. Sen syntysijoina pidetään Ranskan ja etenkin Italian hoveja. Aluksi baletti toimi hoviväen seurustelu- ja huvittelutapana. Tuohon aikaan hyvää tanssitaitoa pidettiin aateliston perussivistykseen kuuluvana asiana. Tanssitaito ei suinkaan ollut ainoa tärkeä taito, mutta kovin arvostettu se oli.

Tanssimestarit järjestivät baletin tanssispektaakkeleita, joissa hoviväki esiintyi toinen toisilleen. Spektaakkeleissa yhdistettiin musiikkia, tanssia sekä laulua.

Ranskan Ludvig XIV:n tiedetään rakastaneen tanssimista. Osa on jopa sitä mieltä, että hänen Aurinkokuningas-nimensä liittyisi hänen esittämäänsä Ballet de la Nuit -teokseen. Sen lisäksi, että Aurinkokuningas nautti itse tanssimisesta hän myös hankki hoviinsa merkittäviä taiteilijoita. Suurelta osin juuri Aurinkokuninkaan ansiosta baletin arvostus nousi. Myös italialainen tunnettu muusikko Jean-Baptiste Lully vaikutti merkittävällä tavalla baletin kehittymiseen. Lully eli vuosina 1632 – 1687 ja vaikutti baletin lisäksi merkittävällä tavalla myös oopperan kehittymiseen.

Ranskan Ludvig XIV ei suinkaan ole ainoa kuninkaallinen, joka on tullut tunnetuksi balettiharrastuksestaan. Jopa prinssi Georgen tiedetään harrastavan balettia ja onpa hän joutunut harrastuksensa perusteella häijyn pilkankin kohteeksi. Aamu-tv:ssa juontaja nimittäin sortui piikittelemään nuorta prinssiä tämän harrastuksen vuoksi. Lopulta juontaja pyysi anteeksi ajattelematonta kommenttiaan.

Ammattilaisbaletin synty

Baletista tuli itsenäinen laji vasta tultaessa 1700-luvun toiselle puoliskolle. Tuolloin Jean-Georges Noverre toimi baletin promoottorina ja muutti baletissa monia asioita. Noverre pitää balettia draamaa ilmentävänä spektaakkelina, näytelmänä, jossa ei käytetä sanoja. Baletissa ilmennetään hänen mukaansa tapahtumia ilmaisullisen tanssin kautta harmonisessa yhteydessä musiikkiin. Koreografi nousi Noverren ansiosta pääsuunnittelijan korkeaan asemaan. Lisäksi Noverre korosti, että jopa tanssijan liikkumattomuudella on baletissa merkitystä.

Milloin romanttinen baletti syntyi?

Romanttinen baletti syntyi 1830-luvulla romantismin vaikutuksesta. Tuolloin baletti oli erittäin suosittua ja romantiikka näkyi myös sen käsittelemissä teemoissa. Esimerkiksi yliluonnollisia hahmoja, eksotiikkaa ja menneisyyden ihannointia näkyi tämän ajan baletissa ja baletti olikin pakopaikka todellisuudesta. Tämä on helppo ymmärtää, sillä romantismin aikana Ranskassa tapahtui paljon järkyttäviä asioita, kuten Ranskan vallankumous sekä Napleonin sodat, ja todellisessa elämässä tavallinen kansa oli lujilla. Myös teollisen vallankumouksen aika ajoittuu romantismin vaiheeseen.

Venäläisen baletin synty

Vaikka baletti olikin vuoteen 1848 mennessä alkanut menettää suosiotaan, jakui sen kehitys kuitenkin voimakkaalla otteella Venäjällä. Tsaari toimi 1700-luvulla baletin suojelijana ja Talvipalatsissa hoviväen lapset saivat balettiopetusta. Teatterit Keisarillinen baletti omisti Pietarissa ja Moskovaassa. Pietarissa balettia kohtaan tunnettiin suurta arvostusta, olihan kyseessä tsaarin hallitsema hallintokaupunki. Pietarissa oli tyypillistä suosia aristkokraattista ja puhdasoppista, baletin akateemista tanssityyliä. Moskovassa sen sijaan suosittiin baletin dramaattisempaa tyyliä.

Venäjällä baletti alkoi uudistua ja venäläisemigrantteja alkoi tulla lähteen elettäessä 1900-luvun alkua. Anna Pavlova oli eräs Venäjän merkittävimmistä ja tunnetuimmista emigranteista. Hän syntyi vuonna 1881 ja kuoli vuonna 1931. Elämänsä aikana hän ehti ihastuttaa yleisöä ympäri maailman ja eräs hänen tunnetuimmista esityksistään oli klassinen baletti nimeltään Prinsessa Ruusunen. Upea Anna Pavlova muistetaan myös huikeista näytöksistään Giselle, Esmeralda sekä Le Corsaire.