Tekeekö mielesi jazzaamaan? Jos et vielä tiedä, mitä on jazztanssi tai mistä se sai alkunsa, lue aiheeseen pureutuva mielenkiintoinen jazztanssi-aiheinen artikkelimme. Kerromme tässä artikkelissa myös missä voit opetella jazztanssia sekä muita tanssilajeja ja kuinka jazz-tunneille kannattaa valmistautua. Vinkkiemme avulla voit tehdä unelmistasi totta ja aloittaa uuden mielenkiintoisen tanssiharrastuksen, joka on samalla sekä haastava että antoisa. Jazztanssi venyy moneksi ja se soveltuu hyvin sekä koko perheen harrastukseksi että antoisaksi omaksi ajaksi. Jazztanssi sopii hyvin myös pojille ja miehille.
Mistä jazztanssi on saanut alkunsa?
Jazztanssi kehittyi afroamerikkalaisessa kulttuuripiirissä ja siinä yhdistyy niin eurooppalainen kuin afrikkalainenkin tanssiperinne. Yhdysvalloissa harjoitettu orjuus vaikutti suuresti jazzin ja jazztanssin syntyyn. Jazztanssin pohjalta on kehitetty myös jazz-baletti.
Millaista oli alkuperäinen jazztanssi?
Alkuperäisessä jazztanssissa korostuivat yksilöllisyys, rytmi sekä musiikki. Yksilöllisyys näkyi siten, että jokainen tanssija noudatti omanlaistaan tanssityyliä. Rytmi korostui siten, että selkeän ja kunnollisen rytmin voisi sanoa olleen alkuperäisessä jazztanssissa jopa tehtyjä liikkeitä tärkeämpää. Kolmas perusperiaate on erityisen tärkeä, sillä alkuperäisessä jazztanssissa tehtiin kaikki musiikin mukana ja sen rytmissä. Musiikin annettiin ikään kuin viedä tanssijaan ja se kertoi, kuinka tanssia. Tanssija ja musiikki kävivät ikään kuin jatkuvaa dialogia.
Missä jazztanssia ja muita tanssilajeja voi opetella?
Monet tanssikoulut tarjoavat jazztanssiopetusta. Jyväskylän alueelta löytyy esimerkiksi Jyväskylän tanssiopisto, jossa pääsee harjoittelemaan jazz-ilmaisua sekä -tekniikkaa. Tässä koulussa jazztanssin saloihin pureudutaan tyypillisten tekniikoiden kautta. Tällaisia tyypillisiä tekniikoita ovat esimerkiksi isolaatio, koordinaatio, hypyt, piruetit sekä erilaiset jalannostot.
Perustekniikkaharjoittelun rinnalla opistossa harjoitellaan monipuolisia koreografiasarjoja. Tässä opistossa jazztanssia voi harrastaa jo 7-vuotiaasta alkaen ja jazztanssi onkin mukava koko perheen yhteinen tanssiharrastus.
Jazztanssin lisäksi kannattaa tutustua myös muihin tanssikoulun tarjoamiin mielenkiintoisiin tanssitunteihin. Ehkäpä baletti, hip hop tai street dance olisi myös sopiva laji haastamaan sinut kehittämään itseäsi. Street Dance sopii todella hyvin myös teini-ikäisille pojille ja se on fyysisesti haastavaa, mikä kiehtookin monia nuoria poikia. Tanssiminen ei enää olekaan, edes Suomessa, pelkästään naisten juttu, vaan myös pojat ja miehet ovat löytäneet tiensä tanssikouluihin. Tämän myötä onkin muodostunut aivan erityisiä äijä-ryhmiäkin.
Eräs suurimmista ja kollektiivisimmista suomalaisista tanssitapahtumista on Vanhojen tanssit, joita moni syyllistää nykyisin jo kilpavarustelusta ja jotka saavat monet lukiolaisen vanhemmat hieromaan otsalta tuskanhikeä miettiessään tanssien kuluja. Vanhojen tanssit on oivallinen osoitus siitä, että sitkeä harjoittelu tuottaa tulosta! Aivan sama tilanne on jazztanssin osalta, sillä kehittyminen hyväksi jazztanssijaksi vaatii runsain mitoin harjoittelua.
Miten jazz-tunneille kannattaa valmistautua?
Tunneille kannattaa pukeutua rentoon tanssiasuun. Jalat kannattaa pitää paljaina tai niihin kannattaa sujauttaa jazztanssiin soveltuvat jazztossut. On tärkeää valita itselle sopiva tasoryhmä, joita voivat olla esimerkiksi alkeet, perus I, perus aikuiset, perus 2, perus 2-3, perus 4, jatko aikuiset, jatko 1, jatko 2, jatko 2-3, jatko 3, jatko ne, tekniikka perus ja tekniikka jatko, jotka on vielä jaoteltu ikäryhmittäin, kuten 7-9 v., 10-12v., yli 13 v., yli 15 v. ja aikuiset.
Oikeanlaisten vaatteiden lisäksi mukaan kannattaa pakata aimoannos innostunutta, inspiroitunutta ja avointa mieltä. Taidokkaaksi jazztanssijaksi ei opi hetkessä, ja se vaatii runsaasti yritystä ja erehdystä, kuten monien muiden erityisen haastavien taitojen oppiminen. Periksiantamattomuus ja halu oppia uusia asioita on tärkeää tanssimisen oppimisessa.
Tanssitunnilla kannattaa antaa rytmin viedä mennessään ja keskittyä nauttimaan musiikista sekä liikkeen upeasta tunnusta. Tunnilla on aika jättää taakse arjen murheet ja keskittyä oppimiseen ja liikkumisesta nauttimiseen. Samalla tunnilta saa uutta energiaa arjen murheiden selättämiseen ja hektisen arjen pyörittämiseen. Jos jazztanssikärpänen puree oikein kunnolla, voit tähdätä jopa kilpatanssiuralle! Suomalaisten jazztanssijoiden kansainvälisissä kilpailuissa saavuttama menestys on oivallinen inspiraation lähde, jonka jalanjäljissä on hyvä lähteä kehittämään myös omaa tanssitaitoa ja -menestystä.