Street dancea kutsutaan myös katutanssiksi ja siitä löytyy monia erilaisia lajeja. Lisäksi street dancelle on ominaista erilaisten tyylien sekoittaminen. Jos et oikein tiedä, haluaisitko oppia housea, hiphoppia, breakdancea, new styleä vai old schoolia, on street dance erinomainen valinta, sillä siinä voit yhdistellä kaikkia edellä mainittuja tyylejä sekä monia muita. Halutessasi tutustua lähemmin katutanssi-käsitteeseen, kannattaa lukea aiheesta tähän artikkeliin koottu tietopaketti!

Katutanssi Suomessa

Katutanssilajit saapuivat Suomeen 90-luvulla, vaikkakin suurta suosiota ne alkoivat saavuttaa vasta tultaessa 2000-luvun alkuun. Monet tanssikoulut opettavat katutanssilajeja ja etenkin pääkaupunkiseudulla järjestetään street dance -kilpailuja. Suomenmestaruuskilpailut pidetään joka vuosi eri kaupungissa.

Anniina Tikka eli AT on suomalainen kansainvälistä menestystä niittänyt katutanssija. Suomenmestaruuden hän on voittanut jo monta kertaa, minkä lisäksi hän on voittanut myös kansainvälisiä palkintoja eri puolilla maailmaa. Suomalaisista tanssiryhmistä mainittakoon Flow Mo, jossa myös AT tanssii. Toinen merkittävä suomalainen street dance ryhmä on Will Funk For Food, joka tanssii lockingia.

Nykyisin Suomessa tanssivat myös pojat ja miehet! Vielä 30 vuotta sitten Suomessa oli lähinnä yksittäisiä poikaoppilaita tutustumassa tanssimiseen, mutta nykyisin poikia ja miehiä on harrastamassa tanssia jo useita satoja. Esimerkiksi Kajaanissa toimii Äijät-ryhmä, jossa pojat ja miehet harjoittelevat nykytanssia. Erityisesti poikia kiehtoo street dance, hip hop sekä breakdance. Viimeksi mainittu on erityisen fyysinen laji, joten se soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi ylä-asteikäisten poikien harrastukseksi.

Street dancen lajit

Street dancesta löytyy erilaisia lajeja, kuten voguing, house, locking ja popping. Myös hip hop, breakdance, dancehall sekä steppi kuuluvat street dancen lajeihin. Lajista riippumatta street dancessa, kuten muussakin esiintymisessä on parasta se, kun yleisö tempautuu mukaan esitykseen ja antaa esiintyjille vastakaikua.

Tässä yhteydessä on mahdotonta esitellä yksityiskohtaisesti kaikkia street dancen alalajeja, joten esittelemme lyhyesti suositun hip hopin moninaisine ilmiöineen. Hip hop on lähtöisin Yhdysvaltojen New Yorkin Bronxista. Sen juuret ulottuvat aina 1970-luvulle, jolloin hip hopia pidettiin jopa omanlaisenaan alakulttuurina. Alunperin hip hop oli köyhien ihmisten ilmaisukanava, sillä tanssin kautta heillä oli mahdollisuus tehdä musiikkia sekä tuoda esiin omia mielipiteitään. Erityisen suosittua hip hop oli tuolloin afroamerikkalaisten getoissa eli esikaupunkialueilla eläneiden musiikinharrastajien parissa. Hip hopissa kuuluu Jamaikan vaikutus.

Breakdance kuuluu hip hopin kulttuuriin ja on tullut tunnetuksi erityisen vauhdikkaana sekä erityisen näyttävänä tanssilajina. Ei olekaan ihme, että monet nuoret pojat ovat erityisen kiinnostuneita juuri tästä tanssilajista, joka syntyi New Yorkin Bronxissa 70-luvun alkupuolella.

Hip hop -kulttuurista on tuttu myös beatbox-termi, jolla tarkoitetaan soitinten äänen matkimista omaa ääntä käyttämällä. Näin voidaan matkia esimerkiksi rumpuja. Tiesitkö muuten, että myös graffitit liittyvät hip hop -kulttuuriin? Hip hopista on moneksi ja parasta on se, että hip hop saa nuoretkin liikkeelle!