Moni aikuinen perheellinen saattaa haaveilla tanssiharrastuksen aloittamisesta, mutta kokea perhe- ja työelämän yhdistämisen omaan harrastukseen vaativana. Ei olekaan ihme, että tästä elämänvaiheesta käytetään usein nimitystä ruuhkavuodet, sillä monen työssäkäyvän vanhemman kalenterissa on todellakin ruuhkaa! Omaa tanssiharrastusta ei kuitenkaan kannata kokonaan unohtaa, vaan tanssia kannattaa harkita koko perheen yhteiseksi harrastukseksi. Tällöin perheen yhteinen aika ja perheen harrastaminen tulee hoidettua samalla kertaa. Kerromme tässä artikkelissa tällaisen järjestelyn monista hyödyistä.

Kun lapset harrastavat mukana, ei lapsenvahtia tarvita

Kun lapset ovat mukana harrastamassa, ei perheen tarvitse hankkia lapsenvahtia vanhempien omien harrastusten ajaksi. Tämä auttaa säästämään sekä kuluissa että stressin määrässä, kunhan vain tanssikoulun valitsee siten, että koulu on omistautunut opettamaan vanhempi-lapsipareja tai koko perheitä. Koulun valintaan kannattaakin käyttää hetki aikaa ja pyrkiä etukäteen ottamaan selvää, mitä mieltä muut perheet ovat olleet tanssikoulun opetuksesta.

Uudet kokemukset

Oikein valittu tanssiharrastus ja -koulu voivat antaa koko perheelle aivan uudenlaisia kokemuksia sekä onnistumisen elämyksiä. Oman vartalon hallitseminen aivan uudenlaisella tavalla tuo mukanaan uudenlaista itseluottamusta ja -tuntemusta ja liikunnan nautinto sekä ilo ovat tanssiharrastuksen suola. Itsensä ylittäminen ja uusien asioiden oppiminen ovat hienoja kokemuksia ja juuri tanssi voi tarjota näitä kokemuksia sekä lapsille että aikuisille!

Me-henki

Koko perheen yhteinen harrastus auttaa parantamaan perheen yhteenkuuluvuudentunnetta sekä me-henkeä. Se auttaa hitsaamaan perheenjäseniä entistä tiiviimmin yhteen sekä auttaa näkemään perheenjäsenet aivan uudessa valossa. Ehkäpä perheen äiti, joka tuntee kantavansa perheestä kohtuuttoman suurta vastuuta, onkin tanssilattialla se heikoin lenkki, joka onkin vuorostaan altavastaavan roolissa ja joutuu vuorostaan ottamaan vastaan vinkkejä muilta perheenjäseniltä. Tai ehkäpä perheen arin lapsi onkin tanssilattioiden taituri ja saa tätä kautta itselleen aimoannoksen itseluottamusta. Toisten kannustaminen ja yhdessä harjoittelu auttavat huomaamaan toisten vahvuudet ja uskaltamaan itsensä ja taitojensa kehittämiseen silloinkin, kun tuntuu, ettei jokin tanssiliike millään onnistu.

Älä pakota lasta

Vaikka tanssi onkin upea koko perheelle sopiva harrastus, ei lasta saisi koskaan pakottaa harrastamaan tanssia tai mitään muutakana lajia, olipa kyseessä sitten liikunta, taide tai jokin muu harrastus. Toisinaan näkee lapsia, joiden vanhempi tai vanhemmat ovat harrastaneet tanssia nuoruudessaan ja ovat nyt kovin innoissaan pakottamassa omaa lastaan saman harrastuksen pariin – siitäkin huolimatta, että lapsen sydän sykkisi jääkiekolle, koodaamiselle tai jollekin muulle perin erilaiselle lajille! Olisikin tärkeää, että vanhemmat osaisivat kunnioittaa lapsen omaa mielipidettä hänen harrastustensa suhteen. Aina olisi ensisijaisen tärkeää miettiä miksi ja kenen vuoksi lapsi harrastaa. Jos vanhempi huomaa syvän itsetutkiskelun myötä, että hänen lapsensa harrastaa vain siksi, että vanhempi itse haluaa lapsen harrastavan kyseistä lajia ja että juuri kyseinen harrastus vastaa vanhemman omiin tarpeisiin, on aika ottaa aikalisä ja miettiä, onko harrastus todella mieleinen lapselle. Toisinaan esimerkiksi lapsen tanssiharrastuksen kautta vanhempi saattaa pyrkiä toteuttamaan omia unelmiaan.